Reban Ayam Baru

Reban Ayam Baru

Tuesday, April 27, 2010

Saringan Telur Ayam Sebelum ke Inkubator

Sekiranya anda ingin membeli atau sudah mempunyai incubator.. kita perlu melakukan saringan telur yang ingin dieram.. tujuan saringan ini adalah untuk memastikan telur yang dimasukkan benar2 berkualiti dan bersih.. jika anda gagal melakukan aktiviti ini dan terus memasukkan kedalam incubator.. ada kemungkinan telur yang anda masukkan tidak mempunyai benih dan mungkin telah rosak pada awalnya.. so untuk memaksimumkan pengeluaran telur dan meningkatkan kejayaan penetasan perkara seperti berikut perlu dilakukan.

1. mengutip telur dari reban sama ada telur baru atau telur yang telah dieramkan oleh ibu.. kekadang telur yang baru dikeluarkan telah dieramkan oleh ibu ayam lain yang tersilap bekas telur atau baru belajar mengeram.

2. setelah telur dikumpulkan anda perlu memeriksa permukaan telur dengan meneliti setiap biji telur yang telah dikutip.. perhatikan sebarang kecacatan atau kerosakan pada telur tadi.. buat kepada semua telur sepenuhnya.

3. setelah saringan fizikal selesai anda perlu membersihkan telur dengan membuang segala kotoran yang dapat dilihat secara kasar.. biasanya kotoran ini terdiri daripada najis ayam dan juga tanah yang tercalir semasa ibunya bertelur.. kadangkala kotoran datang dari bekas telur kita dan juga dari lebihan lendir dari telur yang pecah didalam bekas telur.. kotoran boleh dibersihkan dengan kain bersih sekiranya telur yg kita perolehi masih baru dan belum dieram oleh ibu dan sekiranya ada kotoran degil bersihkan dengan kertas pasir halus dengan perlahan-lahan. Anda perlu berhati2 semasa membersih kerana telur ayam amat mudah pecah dan kadang kala anda akan terjumpa telur yang nipis kulitnya sehingga hanya dengan menggosok sahaja kulitnya akan retak dan pecah.. adalah dinasihatkan menolak telur ini kerana biasanya telur ini tidak akan menetas kerana kekurangan zat makan dari ibu dan ibu baru mula bertelur.

4. setelah semua telur dibersihkan anda perlu untuk memeriksa benih telur dengan menggunakan candling. perhatikan kalau ada kecacatan dalam telur seperti keretakan, saiz kuning telur, warna telur , garisan jangkitan, bentuk telur dan sebagainya.

5. setelah selesai langkah di atas anda perlu menanda tarikh pada telur untuk memastikan jangkaan telur akan menetas dapat ditentukan kelak.. tulis jangkaan telur menetas dengan menambah tarikh telur dimasukkan dengan jumlah hari 21 hari.. contohnya hari kemasukkan adalah pada 5 hb dan tarikh yg perlu ditulis ditelur adalah(5+21) 26 hb.. sebab kenapa perlu berbuat sedemikian kerana kalau kita menulis tarikh masuk pada telur (5 hb) setiap kali kita hendak memeriksa telur kita, kita perlu mengira jumlah hari umur telur tersebut dengan menolak tarikh periksa dengan tarikh masuk.. kekadang sampai masa untuk menetas pun kita tidak tahu n perasan kerana sukar nak menolak sepanjang masa.. dengan menggunakan cara tarikh tadi kita hanya menunggu masa yg tercatat ditelur itu sampai sahaja sebagai rujukan waktu telur dijangkakan menetas.

Saturday, April 24, 2010

Cara Menggunakan Inkubator


Inkubator adalah cara terbaik untuk memaksimakan pengeluaran telur di ladang ternakan.

Penggunaan inkubator merupakan satu langkah bijak dalam meningkatkan pengeluaran benih anak ayam berbanding eraman secara semulajadi oleh ibu ayam dan lebih menjimatkan kos pembelian anak benih ayam dengan harga (RM2.50 – RM3.70) yang berumur satu minggu.

Peratusan penetasan dalam inkubator bergantung kepada beberapa faktor antaranya;
- Kualiti baka ayam
- Kualiti inkubator
- Cara pengurusan telur

Tips penggunaan Inkubator.

1. Sebelum menggunakan inkubator untuk permulaan, pastikan inkubator tersebut bersih dan bebas dari sisa2 pembuatan seperti cat, shelex, abuk kayu dan sebagainya.

2. Inkubator perlu di pasang semalaman untuk menguji sistem yg dipasang dalam perkakasan tersebut.

3. Kita perlu mempunyai termometer digital yg lebih tepat untuk mengukur suhu di dalam inkubator. Suhu diukur dari permulaan lampu menyala sehingga lampu padam. Catat dan bandingkan julat suhu antara kedua-duanya, pastikan suhu mencapai 38 darjah .

4. Julat perbezaan antara suhu max dengan suhu min sepatutnya tidak melebihi 3 darjah kerana sebarang berbezaan yg terlalu besar akan merosakkan telur yg dieram cth- min: 37, max 39 sahaja.

5. Sekiranya julat terlalu tinggi, anda dinasihatkan tidak meletakkan dahulu telur kerana ianya akan mengagalkan usaha anda menetaskan telur, cuba mengubah dan menentu ukuran termostart dengan menambah atau mengurangkan suhu.. sekiranya gagal juga biarkan on dahulu incubator tersebut selama 3 hari.. kadangkala termostart perlu distabilkan untuk mendapatkan bacaan terbaik.. mungkin selepas 2-3 hari ianya akan stabil.

6. Sekiranya masih bermasalah, ia menunjukkan termostart anda bermasalah, sila rujuk kepada penjual semula untuk troubleshooting.(jgn lupa memasukkan air di dalam bekas air dalam inkubator semasa menguji kerana kelembapan di dalam inkubator mempengaruhi suhu).

7. Sebelum memasukkan telur, periksa telur yg bakal dimasukkan. Bersihkan kekotoran dengan kain kering atau kertas pasir paling halus, tetapi berhati-hati untuk tidak merosakkan kulit telur. Untuk telur yg terlalu kotor, dinasihatkan tidak dimasukkan sekali kerana kekotoran tersebut akan menggangu penetasan. Jangan sesekali mencuci dengan air atau mengeramkan telur yg telah terkena air.

8. Telur yang kulitnya terlalu nipis atau kasar menggerutu yg diperiksa dengan meneliti permukaan telur biasanya gagal ditetaskan..begitu juga telur pertama ayam yang biasanya terlekat kesan darah.. (dalam byk2 telur dalam tempat telur biasanya ada sebijik yg ada darah) peratusannya rendah.

9. Semasa meletakkan telur pastikan bahagaian bulat atau yg paling besar telur di atas.. seeloknya disenggetkan sedikit supaya bahagaian yg berongga( yg besar) di atas.. ia menggalakkan pembinaan embrio semasa proses pengeraman.

10. Untuk inkubator manual, telur perlu diterbalik2kan sebanyak 3 kali sehari untuk meransang pertumbuhan embrio dan mengelakkan embrio dalam kedudukan kaku.. ia juga boleh mengelakkan embrio melekat pada kulit telur.. proses pembalikan dilakukan dengan tangan yg kering dan bersih atau menggunakan sarung tangan. Periksa atau suluh telur selepas 4-6 hari untuk memeriksa kandungan.. jika tiada perubahan sila keluarkan dan goreng..telur tersebut tidak disenyawakan.

11. Elakkan membuka pintu inkubator terlalu kerap atau dalam tempoh masa yg panjang kerana ianya akan menurunkan suhu serta memaksa lampu menyala lebih lama( meningkatkan penggunaan elektrik dan memendekkan jangka hayat mentol) suhu tak stabil akan mempengaruhi telur.

12. Setiap telur perlu ditulis tarikh untuk rujukan.. ada 2 cara penulisan tarikh..1- tarikh masuk dan satu lagi tarikh untuk telur menetas.. letakkan satu kalendar disamping inkubator untuk rujukan.

13. 3 hari sebelum telur menetas anda perlu menghentikan aktiviti memusingkan telur kerana pada masa ini embrio sudah dalam keadaan bersedia untuk menetas dimana biasanya muncung paruhnya berada dibahagian atas. Jika kita menterbalikkan juga dikuatiri embrio akan menjadi lemah kerana terpaksa menggunakan tenaga untuk memusingkan badan ke atas.

14. Proses penetasan biasanya anak ayam akan menebuk lubang udara terlebih dahulu untuk membenarkan udara masuk bagi melatih bernafas untuk kali pertama. Proses penetasan biasanya mengambil masa 12-24 jam.. jgn memaksa anak ayam keluar dengan memecahkan cengkerang kerana tak sabar nak tgk anak ayam keluar kerana dikuatiri anak ayam terlalu lemah atau pusat anak ayam tersebut belum kering dan masih melekat pada kulit dalam telur.. jika ada paksaaan jugak biasanya isi perut anak ayam akan terburai sekali kerana ianya masih bersambung dan belum cukup kuat.

15. Anak ayam yg baru menetas dibiarkan dalam inkubator untuk tempoh 24 jam hingga 3 hari untuk proses pengeringan dan membina kekuatan badan..selepas tu kita perlu memindahkan ke bekas asuhan anak ayam (brooder).

16. Anda tidak digalakkan memasukkan kesemua telur ayam serentak pada masa yg sama. Masukkan secara berperingkat bagi mengelakkan kesesakkan dalam inkubator semasa penetasan kelak.. juga mengelakkan kerugian besar apabila berlaku kegagalan inkubator.

17. Pastikan anda memeriksa suhu inkubator sekerap mungkin sekurang2nya 3 hari sekali.. sebaik2nya setiap hari untuk kepastian kefungsian termostart.

18. Pastikan mentol tambahan sentiasa berada dalam simpanan anda untuk memastikan mentol dapat ditukar secepat mungkin sekiranya ada yg terbakar.. kekurangan mentol akan mengurangkan sumber haba untuk inkubator.

19. Periksa paras air dari masa kesemasa, kelembapan amat penting bagi mengelakkan telur kita terpanggang dengan kepanasan inkubator.
20. Telur yg melebihi tempoh 21 hari perlu dihapuskan secepat mungkin kerana tiada anak ayam akan menetas selepas tempoh tersebut.

Monday, April 12, 2010

Ciri-Ciri Reban Yang Baik

1. Menggunakan sistem flock kecil (kelompok). Reban dimuatkan dengan sejumlah ibu dan sejumlah bapa ayam dimana keluasan adalah bersesuaian dengan jumlahnya.

2. Ayam dikengkang untuk bergerak bebas untuk memastikan segala tenaga yang diperolehi dari makanan digunakan untuk bertelur.

3. Reban perlu disediakan tempat tidur dan tempat untuk bertelur.

4. Ibu dan bapa ayam akan ditempatkan didalam reban ini selama mana ayam ini masih mengeluarkan telur secara max.

5. Makanan diberikan dengan cara berkala dan dipantau agar induk ini sentiasa bertenaga dan mendapat nutrisi yang terbaik.

6. Telur dikutip setiap hari untuk menjamin kebersihan telur dan mengurangkan pencemaran kepada telur.

7. Ibu ayam yang tidak lagi aktif bertelur akan diganti dengan ibu baru.

Perkara Asas Dalam Reban


1. Reban induk.. ada yg buat terbuka dan ada yg buat tertutup(berjaring dan berpintu untuk memudahkan kawalan dan kurungan). Saiz reban induk ini haruslah dapat menampung jumlah induk yang diternak. Namun kita perlu memberi sedikit ruang tambahan untuk ayam ini tidur kerana resam ayam akan berebut tempat tidur yang dirasakan paling selamat.. reban induk perlu tinggi sedikit dan diletakkan palang-palang untuk ayam bertenggek waktu tidur. Sebaiknya ketinggian tempat bertenggek ini berbeza untuk membolehkan ayam tidur mengikut hairaki keotaian mereka. Jika tidak, perebutan tempat tidur akan berlaku dan ini menyebabkan ayam sering terjatuh dan cedera. Dibahagian bawah reban ini perlu bersih dan kalau boleh ditaburkan pasir atau habuk kayu.. ini kerana 70% ayam akan memerut bila dia tidur. Nak lagi bagus kita simen dan buat longkang supaya mudah untuk kita membersihkanya.

2. Tempat untuk ibu ayam bertelur.. selalunya kita jarang menyediakan tempat bertelur yang terbaik kerana kita sering berangapan ianya tidak penting dengan alasan ibu ayam biasanya pandai menyesuaikan diri..jadi kita pun buatlah bekasnya ala kadar sahaja..itulah kesilapan teknikal yang paling besar sekali.Sekiranya kita mahu membiakkan ternakan, perkara terpenting adalah memastikan telur dalam keadaan yang baik untuk jaminan benih akan datang dan apabila telur ini menetas nanti penjagaan anak ayam juga perlu diberi perhatian. Ayam2 induk yg kita ada sudah boleh berdikari dan mempunyai antibodi yg kuat tidak seperti anak ayam. Tempat penetasan perlulah kalis air dan sedikit tersorok agak ibu ayam tidak terganggu ketika mengeram. Kotak pengeraman perlulah diletakkan tinggi dan berperingkat untuk pilihan ibu ayam.

3. Reban kecil untuk asuhan anak ayam dan anak ayam remaja.. reban ini perlu dibuat untuk mengasuh anak ayam. Reban kecil ini cukuplah hanya bersaiz 2x4 kaki. Sekiranya mampu, buat sebanyak mungkin reban jenis ini kerana anak ayam perlu duduk di dalam reban ini selama sekurang2 2 bulan sebelum dilepaskan. sekiranya produksi telur bertambah dan kita kekurangan reban, masalah akan timbul dan kesesakan akan menyebabkan lebih banyak anak ayam akan mati.

4. Reban rawatan.. reban ini untuk mengasingkan induk yang mempunyai simptom2 penyakit. Ini dapat mengelakkan penyebaran penyakit dari ayam yang tidak sihat. Saiz reban sederhana dan ayam dikurung secara berasingan. Reban ini harus sentiasa ditutup dan jauh
dari reban utama.

5. Bekas tadahan air.. untuk kegunaan ayam sekiranya berlaku bekalan air terputus. Ayam sangat memerlukan air terutama pada musim panas.

6. Satu stor kecil.. untuk menyimpan segala peralatan, makanan dan ubat-ubatan.

7. Lampu.. untuk menerangi pada waktu malam. Lampu dapat menghindari kegiatan pencurian dan memudahkan pemantauan dilakukan. Boleh diletakkan dipintu masuk atau belakang reban.

8. Inkubator.. untuk bantuan penetasan telur ayam. Sekiranya ayam bertelur pada waktu musim tengkujuh biasanya peratusan ayam menetas menurun berikutan faktor cuaca. Masalah ini dapat diatasi dengan menetaskan telur di dalam inkubator.

Sunday, April 11, 2010

Inkubator

Mesin Penetas Telur















Inilah inkubator yang dibeli dari Kedah.


Pada 7/4/10, saya telah membeli inkubator dari seorang rakan blog dari kedah dengan harga RM400 dan kos pengangkutan RM50. Dia hantar dengan bas. Inilah pertama kali nak guna inkubator jadi terpaksalah keluarkan modal untuk beli bagi merealisasikan impian untuk menternak ayam secara moden. Bila dah dapat inkubator, saya cuba setting untuk mendapatkan suhu yang terbaik untuk telur ayam. Mengambil masa berjam-jam untuk mendapatkan suhu 39c. Apabila tengok dalam blog rakan-rakan penternak, telur ayam hanya elok untuk jangka masa 1 minggu.. tapi masalahnya saya dah simpan telur ayam hampir 2 minggu. Namun, saya cuba masukkan juga telur ayam tersebut bagi tujuan eksperiman.

Peringkat permulaan, saya masukkan telur ayam sebanyak 23 biji dan telur itik Khaki Cambell 5 biji. Saya tulis tarikh bagi setiap telur yang dimasukkan dengan menggunakan pensil bagi memudahkan proses pemantauan. En. Rezuan (pembuat inkubator) kata suhu untuk telur ayam dan itik sama je..jadi sebab itulah saya masukkan secara serentak. Sekarang ni bacaan suhu tidak kurang 38c dan tidak lebih 40c. Telur ini dijangka menetas 29/4/10 jika tiada apa-apa masalah.

















































































































Tuesday, April 6, 2010

Projek Bermula

Sebenarnya dah lama aku fikir pasal projek ayam ni. Tapi bila saja nak buat xcukup modal. Namun bila dah dapat kerja ni.. ada duit baki gaji, aku teruskan projek membela ayam kampung. Sekarang ni ayam aku hanya ada anak 12 ekor manakala ibu ayam yang sudah bersedia untuk bertelur ada 6 dan yang muda pulak aku baru ambil kat kampung mertua aku 3 ekor. Ayam jantan pulak ada seekor je.
Peringkat pertama projek, Allah sudah uji aku dengan penyakit ayam. 2 ekor ibu telah dikenalpasti ada penyakit sakit mata dan sampar..pening..pening. Inilah dugaan kita sebagai hamba Allah.
Aku mulalah cari ubat untuk merawat, setiap kali balik mengajar aku kena lah rawat ayam aku yang sakit dulu..namun aku tidak akan berputus asa.
Langkah pertama aku untuk berjaya dalam projek ini ialah dengan membeli inkubator dari sahabat negeri jelapang padi. (En. Rezuan). Dia baru hantar semalam dengan bas. Pagi tadi aku terlena, hampir xsedar nak pergi ambik barang dengan driver bas..tapi alhamdulillah Allah sedarkan aku, dan terus bangun untuk pergi ambik inkubator di kg. sireh kat tesco Kb. Alhamdulillah dapat juga aku memiliki sebuah inkubator berkapasiti 150 biji telur.
Petang nanti aku akan terus guna inkubator tersebut untuk mengeram telur ayam yang sudah disimpan hampir 2 minggu.. tapi sahabat2 penternak bagitahu telur ayam ni elok simpan tidak lebih satu minggu. Walaubagaimanapun aku tawakkal jelah kepada Allah..yang paling penting nak test dulu inkubator buatan orang Islam kita.
Rumah ayam aku yang baru telah pun siap cuma menunggu kehadiran anak-anak ayam yang bakal menetas nanti.

Permulaan Penternakan


Buat kajian terlebih dahulu. Dengan minat yg mendalam barulah boleh melaksanakan sesuatu dengan baik. Sebaiknya kumpulkan segala maklumat mengenai jenis ternakan, risiko, cara pengendalian, aspek pasaran dan hala tuju. Selepas itu isikan semuanya dalam satu buku nota untuk rujukan akan datang. Setelah berpuas hati dengan maklumat yg ada, perlulah menjawab beberapa soalan sebelum anda memulakan projek;


1) Berapakah pulangan yang diharapkan dari perniagaan ini?- Sekiranya jawapan melebihi seribu ringgit maka perlu melakukan projek ini bersungguh2 kerana untuk mendapatkan pulangan lebih dari seribu, projek yg diperlukan mestilah berskala besar atau sederhana besar.

- Sekiranya jawapan tak kisah berapa pun , lakukanlah secara part time atau sebagai hobi. Cukuplah kalau mendapat tambahan kewangan sekiranya projek berjaya dan dapat menjual bila tiba masanya.

2) Sejauhmanakah komitmen yang dapat diberikan?

- Sekiranya ingin buat sepenuh masa, maka bagaimana untuk mendapatkan perbelanjaan harian sebelum mendapat hasil pertama.

- Bagaimana cara untuk memberi perhatian sepanjang tempoh projek berjalan.

3) Kewangan

- Adakah mampu untuk mengeluarkan modal supaya projek dapat dijalankan.

4) Lokasi dan tempat pelaksanaan projek

- Tempat mestilah sesuai dan strategik. (jarak berhampiran rumah, kawasan yang diluar bencana alam spt banjir, tanah sewa / persendirian)

5) Reban

- Adakah telah merancang rekabentuk reban yang terbaik? (sumber bahan binaan dan sistem penyelenggaraan yang baik).

6) Benih

- Di mana nak cari benih yang berkualiti dan murah.


7) Ilmu penternakan

- Mempunyai ilmu yang cukup untuk melaksanakan projek. (cetek
ilmu adalah tiket untuk menghadapi kegagalan).

- Sumber ilmu; internet, lawatan ke ladang, buku dan kawan2.

8) Pasaran

- Cara pemasaran dan kaedah penghabisan stok untu produk yang tidak dapat dijual.

9) Pulangan modal

- Bagaimana nak buat dengan keuntungan dan cara buat pusingan modal untuk mengembangkan lagi projek.


Cara terbaik anda memulakanya secara kecil-kecilan dahulu untuk tempoh masa 4-6 bulan untuk belajar dan trouble shooting, belajar dari kesilapan lebih baik dari belajar dari mulut orang. Sediakan diri untuk menghadapi kegagalan kerana adat kejayaan adalah kekuatan kita menangani kegagalan.

Monday, April 5, 2010

Persediaan Mental Sebelum Menternak

Kenali diri (tekun dan tidak mudah putus asa, sejauh mana mampu untuk bertahan dengan dugaan yang akan melanda sepanjang menternak)

Merangka perancangan.

Kemampuan kewangan.

Berani menanggung risiko.

Mampu menguruskan rekod reban dan membuat catatan nota / rekod bagi setiap aktiviti reban.

Mampu korbankan masa (tiada istilah cuti dalam bidang penternakan).

Sanggup buat apa sahaja bagi memastikan keselamatan ternakan dan berjaya dijual.

Sanggup untuk sentiasa belajar dan mencari ilmu sebanyak mungkin pasal penternakan.

Sanggup untuk menebalkan muka menjual di pasar-pasar bagi memaksimumkan keuntungan.

Sentiasa berdoa minta pertolongan dari Allah.